От 17.05 до 21.05.2023 година в София, България се проведе 84-я конгрес на Entnente Europee(ЕЕ). На конгреса присъстваха над 140 делегата от над 34 държави, членуващи в Entente Europee. Още с пристигането си, делегатите бяха впечатлени от организацията на трансферите от летището и настаняването в Парк Хотел Москва. Преди репцепцията на хотела, всеки един гост беше посрещан лично от домакините на мероприятие - Съюза на гълъбовъдите и развъдчиците на дребни домашни животни в Република България и организаторите “Dream Events by MS”.
Междувременно докато всичко това се случваше имаше една специална група от Българска страна - Борис Велев, Емил Минчев и Владислав Стефанов , с по-специална задача.
Задачата им беше толкова специална, че те не биваше да се занимават с нищо друго. Трябваше да заведат комисията по стандартите към ЕЕ в секция гълъби в два гълъбарника на територията на София: Гълъбарника на Борис Велев и Общият Гълъбарник на Данко Петков, Ангел Соколов, Сашо Сарандев и Моника Стоянова, и да покажат, и защитят отново пред тях няколко Български породи, с която задача се справиха отлично.
Междувременно Вицепрезидента на Руската Федерация г-н Владислав Вагиевский, изрази едно свое лично желание:
Преди години Руската федерация беше връчила уникален орден на Български гълъбовъд - за постижения и принос в гълъбовъдството за Руските породи гълъби. Тези ордени се издават поименно и изключително рядко и всеки от тях има уникален номер и паспорт удостоверяващ самоличността на притежателя му и неговите заслуги.
Г-н Вагиевский изрази желание да посети гълъбарника на носителя на този Орден, особено след като разбра че във въпросния гълъбарник отглеждат птиците си и двамата организатори, което желание веднага беше удовлетворено.
Със завръщането си, той повика лично Сашо Сарандев и Моника Стоянова, изрази бурно възхищение от нивото на отглежданите от тях птици и собственоръчно им връчи поименни ордени удостоверяващи нивото на птиците им и приноса им към развитието на руските породи гълъби.
След като всеки получи своя подарък от организаторите и беше настанен, последва вечеря в панорамния ресторант на хотела, намиращ се на последния етаж с гледка към цяла София.

На следващия ден, след като почти всички гости бяха пристигнали, мероприятието беше открито официално, чрез изискан коктейл, от Председателя на Българския съюз - Сашо Сарандев и Председателя на ЕЕ - Gion Gros. Отново гостите останаха очаровани от невероятното прецизиране на всеки детайл по събитието от страна организаторите - Сашо Сарандев и Моника Стоянова и всички от българския съюз.
Следващите два дни бяха изпълнени с ползотворни заседания, разговори и срещи. Кандидатите за членство в различните секции на ЕЕ - Косово, Турция и Сан Марино получиха пълна подкрепа от Българска страна - беше им разяснено всичко по процеса на кандидатстване, беше им помогнато с оформяне на документите и презентациите и останаха очаровани от готовноста и съдействието от страна на организаторите.

Междувременно от Българската страна беше отправена покана за участие в ежегодния съдийски семинар на България -25.08-27.08.2023.
Съботния ден започна с общо събрание на всички представители на страните членки на ЕЕ. На него бяха приети новите страни членки в различните секции. Беше отдадена почит на дългогодишния касиер на ЕЕ Willy Littay, който предаде поста си на нов достоен заместник, и бяха наградени Организаторите на конгреса Моника Стоянова и Сашо Сарандев с почетни медали на ЕЕ.

След заседанието за гостите беше организирана екскурзия до националния исторически музей на България и следобеда премина приятно и спокойно. Всички си мислеха, че мероприятието е попреминало и очакваха една лека и спокойна Гала вечеря…
Обаче….
Невероятните организатори не мислеха така…
Докато делегатите разговаряха помежду си по масите, изведнъж зазвучаха Каба гайди и в залата гръмна световно известната Българска песен, полетяла в космоса със совалката Вояджър - “Излел е Делю хайдутин”, изпълнявана на живо от един от най-известните състави в България. И докато гостите омагьосани слушаха музиката, изведнъж в залата се втурнаха девойки, младежи и деца с традиционни носии, тъпани, гайди и дансинга се изпълни с феерия от традиционните български танци - хора и ръченица.
Всички делегати стояха като омагьосани изправени на крака, несмеейки да дишат и бурно ръкопляскаха по време и след всяко изпълнение…
И тогава дойде ред на наградите…
Председателя на Българския съюз - Сашо Сарандев заедно с Моника Стоянова, повикаха на сцената:
Gion Gros ( председател на ЕЕ) и му връчиха плакет в знак на признателност за гласуваното доверие в тях.
Jeannine Jehl (секретар на EE) тя получи специална лична награда от двамата организатори Моника Стоянова и Сашо Сарандев, след което не можа да сдържи сълзите на признателност и искрена обич и по този начин ясно показа чувствата, които изпитва в този момент.
След Gion Gros и Jeannine Jehl на сцената беше извикан и председателя на Турската федерация ÖZCAN Cetin и му беше връчен плакет в знак на приятелство и пълна подкрепа към Турската страна. От своя страна той същи декларира пълната си подкрепа и приятелство към Българския съюз.
Следващия повикан на сцената беше Младен Цветкович - специален гост на Българския съюз от съседна Сърбия, той също получи специален плакет в знак на дългогодишното приятелство и подкрепа между него и Българския съюз.
И не на последно място на сцената беше повикан и доктор Христо Луканов На същата дата той имаше Рожден ден и беше приятно изненадан от много подаръци от колегите си от Българския съюз.

След раздаването на всичките тези награди гостите бяха оставени в опитните ръце на DJ и пяха и танцуваха до ранни зори под звуците на музика от всички държави.
Направи впечатление, че при тръгването си всички гости един по един преминаваха покрай двамата организатори и благодариха хиляди пъти за незабравимото изживяване организирано и подарено им от тях.
На следващия ден, преди заминаването, във фоайето на хотела навсякъде се чуваше “това е 84-я конгрес на ЕЕ и най-хубавия до сега”.

В заключение можем да обобщим, че изживяването, организирано от “Dream Events by MS” и Българският съюз, беше невероятно и неповторимо, а гостите бяха поразени от невероятно високото ниво на събитието и всички съпътстващи дейности покрай него.